Krupnik
Środa, środa, środa... czyly, czili, czyli... ZUPA!
A jaka??
A taka!!
Krupnik!!! Ot co :P
Składniki:- 1 duże kurze udo
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 duże marchewki
- 1 duża pietruszka (korzeń)
- 1/2 małego selera
- pół pora
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Kaszę namoczyć w wodzie, wypłukać. Zagotować 2,5 litra wody, mięso opłukać, wrzucić do gotującej się wody, gotować ok. 10 min i wrzucić namoczoną wcześniej kaszę, gotować 15-20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę w talarki, resztę warzyw obrać, dodać do gotującego się wywaru mięsnego i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i pietruszkę. SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz