Polecam z CENEO

Krupnik

Środa, środa, środa... czyly, czili, czyli... ZUPA!
A jaka??
A taka!!
Krupnik!!! Ot co :P
Składniki:

  • 1 duże kurze udo 
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • 1/2 małego selera
  • pół pora
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę namoczyć w wodzie, wypłukać. Zagotować 2,5 litra wody, mięso opłukać, wrzucić do gotującej się wody, gotować ok. 10 min i wrzucić namoczoną wcześniej kaszę, gotować 15-20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę w talarki, resztę warzyw obrać, dodać do gotującego się wywaru mięsnego i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i pietruszkę. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Print Friendly and PDF