Polecam z CENEO

Kruche pierożki z kurczakiem

Pierożki... kruche... z kurczakiem... z cebulką...
chrupiące... z sosem czosnkowym...
TYLE!!!
Składniki:

Ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 1 jajko
  • sól
Farsz:
  • 30 dkg piersi z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • olej
  • 4 szalotki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sos:

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, odstawić do lodówki na godzinę.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w oleju i czosnku granulowanym. Szalotki obrać, pokroić w cienkie plasterki, przesmażyć na oleju. Dodać mięso, tymianek, papryki, sól i pieprz. Ostudzić.

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz, zlepić brzegi. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. posmarować jajkiem i piec 25 minut w temp. 180*C. Na 5 minut przed końcem pieczenia ranciki pierożków posmarować jajkiem i posypać papryką. Ciepłe podawać z sosem czosnkowym. SMACZNEGO!!!










Komentarze

Print Friendly and PDF