Polecam z CENEO

Krokiety z mięsem

Krokiety zna każdy, ale pewnie nie każdy potrafi je przygotować, 
tutaj mam małą podpowiedź jak je zrobić :D
NIC TRUDNEGO ;)
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
  • 500 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • woda
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

Farsz:

  • 1 kg gotowanego mięsa z rosołu (kura i wołowina)
  • 1 gotowana pietruszka
  • 1 gotowana marchewka
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 łyzki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Mięso oddzielić od kości, zmielić w maszynce z warzywami. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i podsmażyć cebulkę. Do mięsa wbić jajko, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Print Friendly and PDF