Polecam z CENEO

Kopiec kreta

Tego ciasta chyba nie trzeba nikomu przedstawiać :D
Z nazwy to ciasto zna chyba każdy,
ale na pewno nie każdy miał okazję go spróbować :)
A ten kto nie miał tego szczęścia to mogę mu powiedzieć tylko jedno:
może żałować że nie jadł tak genialnego ciasta :P
Ja na początku wahałam się, bo to z bananami 
a ja bananów w cieście jakoś za bardzo nie lubię :(
Ale to wszystko niepotrzebnie bo jak tu się oprzeć??
Jak ciasto czekoladowe jest niezwykle wilgotne,
krem straciatella z bitej śmietany dosłownie rozpływa się w ustach,
 a jeszcze te słodziutkie banany <3
Istne NIEBO w gębie :3
Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklana mleka
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
Krem:
  • 3 banany
  • 2 śmietan-fixy
  • 660 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto: 
Jajka wbić do misy miksera i ubić z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawać do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Z ciasta ściąć wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrążyć delikatnie połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Czekoladę połamać na drobne kawałki. 
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fiksem. Dodać czekoladę i wymieszać. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście.
Nałożyć śmietanę, kształtując kopiec.
Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć.
Ciasto schłodzić w lodówce przez 1h. SMACZNEGO!!!





Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF