Polecam z CENEO

Ciasto z połówkami jabłek

Zdecydowanie 
NAJSMACZNIEJSZA, NAJPROSTSZA, NAJSZYBSZA i NAJTAŃSZA
szarlotka, jaką jadłam :D
I pytanie czemu wcześniej jej nie znałam ??
Składniki:
Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 serek homogenizowany waniliowy (150 g)
  • 8 średnich jabłek
  • cukier puder 
lub

  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, margarynę oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować i wylepić dno blachy (20x32). 
Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. 
Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, można w tym momencie posypać jabłka cynamonem, jeśli lubimy (ja zdecydowanie za mało jabłek ułożyłam). Ciasto piec w temp. 180*C i piec ok. 40 minut do zarumienienia.  Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF