Polecam z CENEO

5 rad / sól

Sól jest podstawową przyprawą używaną w naszej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić smak potraw bez jej użycia. Dla większości ludzi byłyby one z pewnością nie do przełknięcia. Jednak nie było tak zawsze. Niegdyś sól nie była powszechna tak jak dzisiaj – wręcz przeciwnie, stanowiła towar luksusowy, który był dostępny tylko dla nielicznej grupy osób. Dzisiaj jednak jesteśmy przyzwyczajeni do słonego smaku potraw tak bardzo, że trudno pomyśleć o przygotowaniu posiłku bez jej użycia. Stosowana jest nawet, oczywiście w niewielki ilościach, w potrawach słodkich, dzięki której ich smak jest bardziej zrównoważony.

    1. Gotuj jajka bez skorupki. Jajka bez skorupki ugotujesz tylko w osolonej wodzie. Dzięki soli białko ścina się dużo szybciej.
    2. Chroń owoce. Sól pomoże Ci również uchronić jabłka lub inne owoce przed tzw. ciemnieniem po ich przekrojeniu. Nada się też do tego sok z cytryny.
    3. Ubijamy jajka. Jeśli dodasz odrobinę soli kiedy ubijasz jajka zrobisz to dużo szybciej i jajka lepiej się ubiją.
    4. Łatwiej obieraj orzechy. Jeśli pozostawisz orzechy w posolonej wodzie na kilka godzin z łatwością je potem obierzesz.
    5. Pozbądź się zapachów z dłoni. Jeśli miałaś do czynienia z cebulą czy czosnkiem Twoje ręce mogły przesiąknąć tym zapachem. Zmieszaj odrobinę octu z solą i przetrzyj tym dłonie, robiąc sobie przy okazji peeling. Następnie umyj dłonie wodą z mydłem, wetrzyj krem nawilżający.
    6. Przedłuż życie serom. Zawiń ser w wilgotną, posoloną szmatkę i w ten sposób przechowuj w lodówce. Ser się tak szybko nie zepsuje.
    7. Uniwersalny środek czyszczący. Żeby uzyskać uniwersalny środek czyszczący, zmieszaj sól z octem. Nie nakładaj go jednak na materiały, które ocet mógłby zniszczyć, np. linoleum, marmur czy woskowane powierzchnie.
    8. Piekarnik. Wyczyścisz go wcierając w zabrudzony obszar pastę z soli, octu i sody oczyszczonej. Gdy osad zniknie, zetrzyj pastę wilgotną szmatką. Plamy z kuchenki, które powstały podczas gotowania w łatwy sposób usuniesz zasypując je solą. Gdy sól wchłonie całą wilgoć, zetrzyj ją szmatką.
    9. Drewniane deski do krojenia. Posyp solą kamienną, chwilę poszoruj zmywakiem i dobrze spłucz. Sól niszczy zarazki, które mogą rozwijać się w szczelinach drewna. Podobnie możesz wyczyścić sztućce, naczynia i garnki.
    10. Plamy z płynów. Jeżeli kolorowy płyn (np. wino) wyleje się na dywan, zbierz go ściereczką, a na wilgotną jeszcze plamę nasyp sól. Pozostaw ją do czasu, aż wchłonie całą wilgoć, a następnie zbierz odkurzaczem.
    11. Patelnie i rondle. Jeżeli przypalisz jedzenie w rondlu lub na patelni, jak najszybciej posyp to miejsce solą. Dzięki temu łatwiej usuniesz spaleniznę.
    12. Lodówka. W łatwy sposób wyczyścisz ją mieszanką soli i wody gazowanej.
    13. Srebro. Sztućce lub inne przedmioty ze srebra również możesz wyczyścić solą. Ułóż je w jednej warstwie na wyłożonej folią aluminiową blasze do pieczenia. Wlej do środka tyle wody, by całkowicie je pokryła. Następnie wsyp do środka 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Doprowadź wodę w blasze do wrzenia i gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie zdejm blachę z ognia (lub wyjmij z piekarnika) i poczekaj, aż ostygnie. Na koniec zanurzone w niej przedmioty opłucz i osusz.
    14. Zlewozmywak. Żeby przywrócić biel emaliowanemu zlewowi, przygotuj pastę z soli i terpentyny. Nałóż ją na powierzchnię zlewu i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie wytrzyj zlew wilgotną ściereczką.
    15. Naczynia i talerze po rybie czy cebuli należy namoczyć na kilka minut w słonej wodzie. Będą błyszczące, czyste i świeżo pachnące.
    16. Przypalony garnek emaliowany. Zostaw na noc z wodą ze solą. Rano zagotuj roztwór. Garnek będzie czysty.
    17. Szczypta soli dodana do wody utrzyma kwiaty cięte przez dłuższy czas.
    18. Sól kuchenna wsypana do butów wchłonie pot i utrzyma skórę obuwia w doskonałym stanie.

          Komentarze

          Print Friendly and PDF