Polecam z CENEO

5 rad / jajko


Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu (1). Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień.
Warto pamiętać, że w dzisiejszych czasach, kiedy nasze głowy codziennie obciążone są tak wieloma sprawami, żółtko jaja może zdecydowanie poprawić nasze funkcjonowanie, gdyż jest doskonałym źródłem choliny niezbędnej do prawidłowego działania mózgu.

Jedno jajo o masie około 60 g to tylko 81 kcal. Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas. Oznacza to, że włączenie jaj do diety może wspomóc proces odchudzania, zapewniając jednocześnie dostarczenie organizmowi białek, które najlepiej wpływają na rozwój masy mięśniowej.

1. Pękanie jaj podczas gotowania. 
Jajka nie pękną podczas gotowania, a także łatwiej później obiorą się ze skórki, jeśli dodasz do wody szczyptę soli lub... kilka kropel soku z cytryny, czy też odrobinę sody. Z pęknięciem poradzisz sobie także, jeśli na czubku jajka zrobisz maleńką dziurkę przed ugotowaniem. Zawsze przekładaj po ugotowaniu jajka z wrzątku do zimnej wody, bo to ułatwia ich obieranie.

2. Dodanie szczypty soli do białek, z których chcemy zrobić pianę pomoże nam w szybszym jej ubiciu.

3. Jak błyskawicznie obrać jajka ze skorupki?? 
Odpowiedź jest tutaj!!!

4. Jak sprawdzić świeżość jajka?? 
Jeśli nie mamy pewności co do tego, czy jaja są świeże, istnieje bardzo prosty sposób, żeby to sprawdzić. Wystarczy zanurzyć jajko w szklance z wodą. To, czy się wynurzy (i ewentualnie w jakim stopniu) jest sprawdzonym wskaźnikiem jego świeżości.

5. Czym zastąpić jajko?? 
Często zdarza się że zabraknie nam jajka, właśnie wtedy, gdy najbardziej go potrzebujemy. Jest i na to rada!


TO POWINNIŚMY WIEDZIEĆ!!!
Jaja kurze klasy A, czyli przeznaczone do handlu detalicznego, muszą być oznaczone na skorupie numerami wyróżniającymi. Numer taki składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz oznaczenia zakładu.

Kod systemu hodowli (tzw. "systemu utrzymania kur"):
0 – jaja z produkcji ekologicznej
1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
2 – jaja z chowu ściółkowego
3 – jaja z chowu klatkowego

Kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL) w której zarejestrowany jest zakład.

Na oznaczenie zakładu (weterynaryjny numer identyfikacyjny) składają się:
kod województwa (dwie cyfry)
kod powiatu (dwie cyfry)
kod zakresu działalności (dwie cyfry)
kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry)

Komentarze

Print Friendly and PDF