Polecam z CENEO

Pizza meksykańska

Kolejny pomysł, na pizzę w trochę innym wydaniu, 
tym razem  na sposób meksykański :)
Czyli???
Czyli idealne, puszyste ciasto, które zawsze się udaje
z dodatkami znanymi nam z dań meksykańskich, jak zawsze na ostro :D
Jedyną wariacją jest wędzony ser na wierzchu, 
który wpasował się wręcz idealnie w smak tej pizzy <3
Składniki:
Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
Sos pomidorowy:

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • łyżka ketchupu/koncentratu pomidorowego
  • kilka kropli tabasco
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka oregano
  • 1 czubata łyżka bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
Dodatki:
  • duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa/meksykańska
  • czerwona cebula
  • papryka
  • papryczka chili
  • kukurydza 
  • czerwona fasolka
  • ser wędzony w plastrach
  • tarty ser żółty
Przygotowanie:
Sos pomidorowy:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić na godzinę, by smaki się wymieszały.

Sos czosnkowy:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić na godzinę, by smaki się wymieszały.

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką mąki i szczyptą soli i cukru - odstawić, żeby podrosło (ok. 10 minut). Wlać w mąkę, dodać oliwę i wyrabiać. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Ponownie zagnieść i wyłożyć na blachę. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki. Piec ok. 20 minut w temp. 200*C.




Komentarze

Print Friendly and PDF