Kruche ciasto z lekką budyniową pianką i owocami
Do tego ciasta zabierałam się już od dawna, ale zawsze była jakaś wymówka i nie byłam do końca do niego przekonana...
Aż do momentu, gdy jakieś dwa tygodnie temu, miałam okazję go skosztować :)
I jaka była moja reakcja??
Oczywiście żałowałam, że nie zdecydowałam się wcześniej,
by się o nie pokusić :D
Na drugi dzień, po tym jak dostałam na nie przepis, koniecznie musiałam je przygotować
i wyszło takie oto małe dzieło <3
Ciasto jest mało pracochłonne, za to efekt genialny!!
Pyszna delikatna pianka, słodko-kwaśne owoce pomiędzy kruchym ciastem <3
Kto jeszcze nie próbował, zachęcam do skorzystania z przepisu
i umileniu sobie tym ciachem niejednego letniego popołudnia :)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub śmietany. Podzielić na 2 części (około 60% i 40%), zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190*C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyniowa pianka:
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce, lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).Piec w temperaturze 190*C przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO !!!
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 500 g ulubionych owoców - mogą być maliny, jeżyny, borówki amerykańckie, truskawki,wiśnie (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do posypania
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce, lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).Piec w temperaturze 190*C przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz