Polecam z CENEO

Kruche ciasto z lekką budyniową pianką i owocami

Do tego ciasta zabierałam się już od dawna, ale zawsze była jakaś wymówka i nie byłam do końca do niego przekonana...
Aż do momentu, gdy jakieś dwa tygodnie temu, miałam okazję go skosztować :)
I jaka była moja reakcja??
Oczywiście żałowałam, że nie zdecydowałam się wcześniej, 
by się o nie pokusić :D
Na drugi dzień, po tym jak dostałam na nie przepis, koniecznie musiałam je przygotować
i wyszło takie oto małe dzieło <3
Ciasto jest mało pracochłonne, za to efekt genialny!!
Pyszna delikatna pianka, słodko-kwaśne owoce pomiędzy kruchym ciastem <3
Kto jeszcze nie próbował, zachęcam do skorzystania z przepisu 
i umileniu sobie tym ciachem niejednego letniego popołudnia :)
Składniki:

Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Przygotowanie:
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub śmietany. Podzielić na 2 części (około 60% i 40%), zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190*C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju 
Dodatkowo:
  • 500 g ulubionych owoców - mogą być maliny, jeżyny, borówki amerykańckie, truskawki,wiśnie (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do posypania
Ubić białka na sztywno, po ubiciu, powoli, wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce, lekko wepchnąć je w pianę.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).Piec w temperaturze 190*C przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO !!!



Komentarze

Print Friendly and PDF