Krem paprykowo-pomidorowy

Amore pomidore... i papryka :P
Na sobotni obiad poleca się lekki kremik,
który najlepiej smakuje ze świeżą pełnoziarnistą bagietką :)
Słodko-ostry, doprawiony dużą ilością bazylii 
i perzeeeeesmaczny!!!
Składniki:

  • 6 pomidorów 
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula 
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie, jeśli lubimy ostre potrawy)
  • oliwa
  • suszona bazylia
  • 1,5 szklanki bulionu
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz 
Sposób przyrządzania:Pomidory przekrój na pół, ułóż w naczyniu do zapiekania z kawałkami papryki i cebulą pokrojoną w ósemki. Warzywa skrop oliwą, posyp bazylią, solą, pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. 
Upieczone warzywa zmiksuj z bulionem na gładki krem, dodaj pokrojoną papryczkę chili, przypraw do smaku. Gotuj jeszcze ok. 20 minut. Dla podkreślenia koloru zupy możesz dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. SMACZNEGO!!!


Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF