Polecam z CENEO

5 rad / zamrażanie

 Sezon na przetwory i zamrażanie w pełni, ale co wiemy o zamrażaniu?? 
Po co zamrażać żywność??
Co możemy mrozić a czego nie?? 
Przez jaki czas możemy mrozić poszczególne produkty?? 
W jaki sposób mrozić??
W jaki sposób rozmrażać??
Czy możemy wielokrotnie zamrażać??

Mrożenie jest jedną z najłatwiejszych metod utrwalenia żywności. Nie wymaga użycia konserwantów, ogranicza do minimum straty witamin i minerałów. Do zamrażalnika często trafia bochenek chleba, którego nie jesteśmy w stanie zjeść, mięso kupione w promocyjnej cenie, kawałek ciasta z ostatniej imprezy i wiele innych produktów. Nadmiar żywności wystarczy wrzucić do szuflady i wyjąć kiedy przyjdzie potrzeba. Rozmrożony produkt zazwyczaj wygląda, pachnie i smakuje tak samo jak przed zamrożeniem.

Po co zamrażać żywność??
  • Oszczędność  czasu
Niekiedy nie mamy czasu na gotowanie, a przygotowane wcześniej, zamrożone posiłki odgrzejemy w mgnieniu oka! W dodatku będą to posiłki pełnowartościowe, a nie fast-food.
  • Oszczędność pieniędzy
Mrożenie = oszczędność. Możemy na przykład kupić sezonowe owoce i zamrozić je na zimę, aby nie przepłacać za mrożonki, kiedy świeżych już nie będzie.

  • Nie marnowanie jedzenia
Jeśli masz za dużo warzyw lub owoców z ogródka, albo po prostu za dużo ugotowałaś - wystarczy że to zamrozisz, a nie będzie trzeba nic zmarnować. Większość potraw świetnie znosi mrożenie, a jeśli nie mamy ochoty przez cały tydzień jeść bigosu - na pewno poczeka w zamrażarce, aby trafić na ten moment, kiedy akurat mamy na niego ochotę!

1. Co możemy mrozić a czego nie??
  • Zupy - do mrożenia nadają się wszystkie zupy i wywary. Może to być klarowny rosół, jak i gęsty warzywny krem. Pamiętajmy jednak, żeby nie były zaprawione (śmietaną, czy żółtkiem).
  • Potrawy duszone - potrawy takie jak bigos, czy gulasz, dzięki mrożeniu nawet zyskują na smaku.
  • Zapiekanki - wegetariańskie, z mięsem, z dodatkiem ziemniaków, czy makaronu. Ważne, żeby nie zawierały beszamelu - sos należy dodać po rozmrożeniu.
  • Kotlety - można mrozić surowe, rozbite i panierowane, albo już usmażone.
  • Naleśniki - do mrożenia nadają się i suche i nadziane placki.
  • Pierogi - mrozić można kopytka, pyzy, pierogi i kluski - wedle uznania, surowe albo wcześniej ugotowane.
  • Paszteciki - mogą być surowe, lub upieczone.
  • Ciasto - drożdżowe możemy zamrozić zarówno przed, jak i po wyrośnięciu. Te upieczone po rozmrożeniu będzie smakowało jak świeże. Dobrze przechowują się też ciasta kruche, biszkoptowe, torty i pączki. Nie należy zamrażać jednak ciast z budyniem czy bitą śmietaną.
  • Warzywa - najlepiej mrozić warzywa, które mają dosyć zwartą strukturę i małą zawartość wody. Niektóre przed zamrożeniem warto zblanszować, by zachowały kolor i konsystencję.
  • Owoce - mrożenie ich to wspaniały pomysł, jeśli chcemy cieszyć się wakacyjnym smakiem również w jesienno-zimowe dni. Pamiętamy, że można również mrozić musy i soki z owoców.
  • Przyprawy - zioła starannie myjemy, dokładnie suszymy, siekamy i zamrażamy w pojemnikach albo woreczkach. 
  • Chleb - może leżeć w zamrażalniku do 3-4 miesięcy i po rozmrożeniu nie straci ani smaku, ani wartości odżywczych. 
2. Przez jaki czas możemy mrozić poszczególne produkty??
Choć zamrażanie sprawia, że możemy przechowywać żywność w niemalże nieskończoność, to po pewnym czasie traci ona smak. Każdy produkt ma inny "okres przydatności do spożycia", ale jeśli produkty w zamrażalniku są pomarszczone, mają białe plamki lub inne odbarwienia, bezpieczniej będzie je wyrzucić.
 Czas przechowywania w zamrażarce popularnych potraw:

Produkt
Okres przechowywania
Ciasto drożdżowe
3-4 miesięcy
Ciasta
5-6 miesięcy
Drób
8-10 miesięcy
Grzyby
3-6 miesięcy
Kiełbasy
1-3 miesięcy
Klops, pulpety, kotlety mielone
6 miesięcy
Masło
6-8 miesięcy
Pieczywo
4-6 miesięcy
Produkty mleczne
2-12 miesięcy
Ryby
2-4 miesięcy
Ser
2-4 miesięcy
Warzywa i owoce
8-12 miesięcy
Wieprzowina
4-7 miesięcy
Wołowina
9-12 miesięcy
Zamarynowane mięso
1 miesiąc
Zioła
8-12 miesięcy
Zupy i gulasze
2-3 miesiące


3. W jaki sposób mrozić??
Zanim umieścimy produkty w zamrażalniku, należy włożyć je do szczelnego opakowania. Do tego celu nadadzą się plastikowe pojemniki, albo woreczki. Dobre będą również plastikowe pudełka po lodach lub margarynach. Pamiętajmy - opakowania powinny być suche i czyste.
Jedzenie, które wkładamy do zamrażalnika powinno mieć temperaturę pokojową, lub zostać schłodzone. Nie wolno zamrażać gorących ani ciepłych produktów!
Mrożonki dobrze jest opisać (nazwa i data), dzięki temu bez problemu zidentyfikujemy produkty, które zamroziliśmy.
Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu, mrożona żywność nie traci właściwości smakowych ani zapachu oraz ma dłuższą datę przydatności.

4. W jaki sposób rozmrażać??
Zasady prawidłowego rozmrażania żywności:

  • Zamrożone warzywa, owoce oraz grzyby nie potrzebują rozmrażania i mogą być wrzucane bezpośrednio do garnka. 
  • Jako że owoce tracą wiele wody podczas rozmrażania, zaleca się dodawanie ich do ciast w lekko zamrożonym stanie. 
  • Mięso powinno być rozmrażane powoli w lodówce, gdzie bakterie mają mniej możliwości do rozmnażania niż w temperaturze pokojowej. Nie powinno się rozmrażać mięsa w misce z wodą, ze względu na ryzyko wystąpienia salmonelli bądź innych bakterii. 
  • Rozmrożone produkty spożywcze powinny być spożyte tego samego dnia, szczególnie mięso i ryby. 
  • Zbyt długo zamrożone produkty spożywcze nie nadają się do spożycia. 
  • Produkt spożywczy może się nie nadawać do spożycia w przypadku dziwnego zapachu po jego rozmrożeniu.
5. Czy możemy wielokrotnie zamrażać??
Z naukowego punktu widzenia nic nie stoi na przeszkodzie aby ponownie zamrażać żywność, należy jednak mieć na uwadze poniższe punkty:

  • Produkt po rozmrożeniu zostanie podgrzany przed spożyciem.
  • Produkt po wcześniejszym rozmrożeniu nie ma zmian w zapachu, wyglądzie, smaku czy konsystencji.
  • Do powtórnego zamrożenia nie nadają się ryby, mięso czy drób.
  • Lekko rozmrożone produkty można zamrozić ponownie, należy je jednak spożyć w stosunkowo krótkim czasie.

Komentarze

Print Friendly and PDF