5 rad / cytryna
Już dawno mnie tutaj nie było, niestety studia, sesja, praktyki... jak to u większości studentów :( To ma również swoje zalety, wracam z nowymi pomysłami i na pewno z nową energią na gotowanie :D Ułożyłam, sobie swój plan działania na najbliższy czas i mam zamiar go konsekwentnie realizować :)
Pierwszym moim pomysłem jest wprowadzenie cyklu porad i ciekawostek odnośnie kuchni, nie tylko od strony gotowania, ale i też utrzymania w niej porządku :D Co poniedziałek postaram się podzielić z Wami 5 radami na jakiś określony temat. Często może się zdarzyć, że dany temat przeciągnę na dwa bądź i trzy tygodnie, jeśli będzie on tego wymagał :)
- Odświeżanie sałaty. Gdy sałata zaczyna więdnąć należy zamoczyć ją na kilka minut w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny, a odzyska świeżość.
- Zapobieganie brązowieniu warzyw i owoców. Jabłka, ziemniaki czy też świeżo zrobione guacamole ma tendencje do szybkiego brązowienia zaraz po obraniu czy też po przygotowaniu, możemy temu zapobiec kropiąc sokiem z cytryny wyżej wymienione produkty.
- Problemy trawienne. Ciepła woda z dodatkiem soku z cytryny rozwiązuje większość problemów trawiennych takich jak niestrawność, zaparcia, wzdęcia. Warto też zaczynać każdy dzień od wypicia szklanki takiej ciepłej lemoniady.
- Odświeżanie lodówki. W prosty sposób usuwa przykre zapachy z lodówki. Wystarczy włożyć ćwiartkę cytryny lub nasączony sokiem z cytryny wacik do lodówki na kilka godzin, a wnętrze przestanie wydzielać przykry zapach.
- Odświeżanie deski do krojenia. Kiedy deska nasiąknie zapachem cebuli, czosnku, ryb czy mięsa – wystarczy natrzeć deskę połówką cytryny, aby usnąć nieprzyjemne zapachy i odświeżyć deskę.
Komentarze
Publikowanie komentarza