Polecam z CENEO

Tarta z musem rabarbarowym i bitą śmietaną

A na te piękne, słoneczne czerwcowe popołudnia polecam orzeźwiającą i lekką tartę :D
jest to mój ulubiony deser ostatnich dni, robi się go łatwo i dość szybko, 
a znika... jeszcze szybciej :)
Jest to połączenie trzech zupełnie innych smaków - słodkiego-kwaśnego-maślanego- 
i trzech zupełnie innych konsystencji
-delikatnej bitej śmietany-musu-chrupiącego spodu :)
POŁĄCZENIE IDEALNE <3
Składniki:

Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
Mus rabarbarowy:
  • 1 kg rabarbaru
  • 12 łyżek cukru 
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 łyżka żelatyny
Bita śmietana:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą o rozwałkowujemy na 4 mm placek. Całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut, aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić.

Mus rabarbarowy:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w drobne kawałki, zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody i gotować często mieszając przez 5-10 minut, aż będzie miękki. Wystudzić i zmiksować na mus. Ponownie wstawić na ogień i zagotować. Dosypać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Po tym czasie wylać mus na ciasto i włożyć do lodówki do całkowitego zgęstnienia musu.

Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubić na wysokich obrotach. Dodać cukier puder i śmietan-fix, ubijać jeszcze chwilę. Wyłożyć bitą śmietanę na schłodzone ciasto. Można posypać wiórkami czekoladowymi lub tak jak ja, posypką cukrową. SMACZNEGO :)





Komentarze

Print Friendly and PDF