Polecam z CENEO

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Sezon na truskawki w pełni :) 
więc czemu by nie zrobić przepysznej tarty ?? :D
A gdyby tak ta tarta była z puszystym waniliowym kremem??
I galaretką??
Na pewno nie jeden łasuch skusi się na takie połączenie <3
Składniki:

Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła (schłodzone)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 1 laska wanilii
  • 330 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 500 g świeżych truskawek
  • galaretka truskawkowa

Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą o rozwałkowujemy na 4 mm placek. Całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką). Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut, aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić.

Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i schłodzić.

Krem:
Żółtka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Dodać nasiona wanilii, serek mascarpone i wymieszać na jednolitą masę.
W oddzielnej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietankę. Pod koniec dodać cukier puder i śmietan-fix.
Bitą śmietanę dodać do masy mascarpone i delikatnie wymieszać. Dolać rozpuszczoną żelatynę, ciągle mieszając. Tak przygotowany krem wylać na upieczony spód tarty.
Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Owoce dokładnie pokryć lekko stężałą galaretką.
Tartę chłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. SMACZNEGO :)


Komentarze

Print Friendly and PDF