Polecam z CENEO

Truskawkowy pocałunek

Noo dobraa... to ciacho nie jest szybkie w przygotowaniu, trochę czasu musimy w niego zainwestować :) ale... 
ale zapewniam, że warto :D
nie jest to na pewno słodkie ciasto, które nas zamuli po pierwszej łyżeczce
jest lekko kwaśne, orzeźwiające, a zaraz po wyjęciu z lodówki lekko nas ochłodzi taki kawałeczek 
jak dla mnie idealne rozwiązanie na takie dni jak mamy teraz :))
Składniki:
Biszkopt:
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
  • 1500 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 400 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 0,5 kg truskawek
Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek
  • cukier puder do smaku
  • 25 g żelatyny
Przygotowanie:
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na pianę. Dodać cukier i ponownie ubić, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować. Dodać zimną wodę oraz partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180*C przez ok 20 minut do suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Masa jogurtowa:

Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia (pilnować, aby nie zaczęła się zsiadać). Jogurt zmiksować z cukrem wanilinowym, dodać galaretkę. Jeden z blatów biszkoptowych włożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć je na biszkopt. 
Na truskawki delikatnie wyłożyć masę jogurtową, przyłożyć drugim blatem, górą do dołu, wstawić do lodówki do zastygnięcia.



Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus, dosłodzić do smaku. Mus zagotować w garczku, wyłączyć gaz, wsypać żelatynę i wymieszać. Na wierzch ciasta wylać mus, wstawić do lodówki. Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki, wtedy jest najsmaczniejsze. SMACZNEGO :)




Komentarze

  1. Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie: http://www.heavenlytastycooking.com/konkurs/

    OdpowiedzUsuń
  2. za...rabiste !!, elegancie i b. smakowite napewno!,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF