Ziołowe szaszłyki drobiowe
Sezon grillowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na szaszłyki :) można je robić w różnych kombinacjach smakowych, ja robię je między innymi w wersji z mięskiem marynowanym w ziołach :) mięso jest wtedy przepysznie soczyste i aromatyczne :D
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- mała cukinia
- po łyżeczce przypraw: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, chilli, majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany
- oliwa z oliwek/olej
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Patyczki do szaszłyków namoczyć przez noc w wodzie. Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w przyprawach wymieszanych z olejem. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (ja zawsze marynuję mięso przez całą noc).
Cebulę pokroić w krążki, pieczarki na ćwiartki, paprykę w większą kostkę, cukinię w plastry.
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian warzywa i mięso. Grillować do zarumienienia mięsa i warzyw. SMACZNEGO :D
Patyczki do szaszłyków namoczyć przez noc w wodzie. Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w przyprawach wymieszanych z olejem. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (ja zawsze marynuję mięso przez całą noc).
Cebulę pokroić w krążki, pieczarki na ćwiartki, paprykę w większą kostkę, cukinię w plastry.
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian warzywa i mięso. Grillować do zarumienienia mięsa i warzyw. SMACZNEGO :D
Takie szaszłyki są pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszne i szybkie w przygotowaniu :D
Usuń