Sernik z galaretek/galaretkowiec/śmietanowiec
Robi się go bardzo szybko, a zjada chyba jeszcze szybciej :) na zachętę dodam, że to dzieło powstało wyłącznie z dwóch składników :D
Składniki:- 4 serki homogenizowane po 200g
- 2 galaretki cytrynowe
- 3 galaretki (czerwona, zielona, pomarańczowa)
- można także dodać świeże owoce sezonowe
Przygotowanie:
Galaretki czerwoną, zieloną i pomarańczową rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody. Po stężeniu kroimy galaretki w kostkę i przekładamy do szklanej miski (22 cm) lub tortownicy o średnicy 26 cm. Żółte galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Po wystygnięciu miksujemy je z serkami homogenizowanymi. Otrzymaną masą zalewamy pokrojone w kostkę galaretki i wstawiamy do lodówki aby stężała. SMACZNEGO :))
Ja szukałam przepisu gdzie robi się taki serniczek nie ze smietanki czy smietany :) Wypróbowałam tydzien temu ten przepis i jest rewelacyjny! Zrobiłam go z 1,5 porcji i wyszły mi dwie spore miseczki - zajadałam się! Jedyne co nie polecam to galaretki agrestowej - jako jedyna wyszła mi jakby za twarda z jednej strony każdej kosteczki (ale to wina galaretki). Cudowny przepis - dziekuje bardzo :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :D a galaretka była za słabo wymieszana i dlatego się taka zrobiła, wiem bo sama kiedyś tak miałam :)
UsuńWitam. Prosze mi napisac szklanka wody to ile mililitrow wedlug Pani?
OdpowiedzUsuń250 ml
UsuńWitam,czy serki homo mogę zastąpić innymi np danio?
OdpowiedzUsuńpewnie, ze tak :D
Usuńa mam pytanie jaki sposób ma pani wyciągania z miski ?
OdpowiedzUsuńwystarczy nożem odkleić brzegi masy, miskę wstawić na chwilę w ciepłą wodę, następnie przyłożyć talerz i energicznie odwrócić całość :D
Usuńbardzo prosty i pyszny serniczek .piękno tkwi w prostocie :)
OdpowiedzUsuńCzy na spód można dać biszkopty? Zjadło mi literkę,wię poprawiłam się :)
OdpowiedzUsuńpewnie, że tak :D
UsuńA jeśli by do serów dodać żelatynę zamiast galaretki?
OdpowiedzUsuńMożna i tak :) ale galaretka to zawsze dodatkowy smak i łatwiejsza jest w "obsłudze"
Usuń