Polecam z CENEO

Schab dojrzewający

Nie ma nic lepszego niż domowa wędlinka :) ale myśląc o domowej mamy na myśli marynowane i upieczone mięsko, czemu tym razem nie zrobić suszonej?? 
Jest równie pyszna jak drogie szynki typu szwarcwaldzka czy parmeńska, ale jej koszt samodzielnego przygotowania jest o wiele mniejszy niż zakup takiej sklepowej :)
nie wspominając już o smaku i satysfakcji z samodzielnie zrobionego schabiku :D
Składniki:
  • 1 kg schabu (środkowa część)
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • ulubione przyprawy (np. majeranek, czosnek, papryka, zioła prowansalskie)
  • podkolanówka
Przygotowanie: Schab dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Włożyć go do wysokiej miski (mięso będzie puszczać dużo wody) i obtoczyć w cukrze. Miskę zakleić folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24h. Następnego dnia mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w soli. Ponownie zakleić folią i włożyć na 24h do lodówki. Trzeciego dnia schab umyć, osuszyć i obtoczyć w ulubionych przyprawach. Miskę zakleić i włożyć na 24-48h do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z miski i delikatnie umieścić w pończoszce. Zrobić supeł i zawieciść wędlinę na 5 dni w suchym i przewiewnym miejscu. Po tym czasie wyjąć mięsko i zajadać pokrojone w bardzo cienkie plasterki. SMACZNEGO :))


Komentarze

  1. czy dobrym miejscem będzie jak zawieszę na uchwycie szafki kuchnnej w pobliżu kuchni gazowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tylko żeby bezpośrednio para wodna na niego nie leciała :) bo on ma się suszyć a nie zawilgotnieć, po czym spleśnieć :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF