Ciasto z pianą
Wiosna w pełni, majówka ma się ku końcowi, więc nie może zabraknąć jakiegoś ciacha dla umilenia nam tych chwil :D Na takie okazje proponuję kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi, z puszystą bezą i chrupiącym wierzchem :)
Składniki:Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 7 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka kakao
- słoiczek powideł śliwkowych
Beza:
- 7 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, jeżeli nie będzie się chciało sklejać, dodać gęstej śmietany. Dokładnie wyrobione ciasto podzielić na 3 części (dużą, średnią i małą). Do średniej części dodać 1 łyżkę kakao, wyrobić, rozwałkować i zapiec w blaszce ok. 15 minut. Małą część włożyć do zamrażalnika.
Na spód blachy położyć białą część ciasta, na to powidła, potem zapieczoną ciemną część, na to pianę z białek (beza). Na wierzch zetrzeć, na tarce z dużymi oczkami, ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 50 minut w temp. 180*C. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :))
Komentarze
Prześlij komentarz