Polecam z CENEO

Ciasto z pianą

Wiosna w pełni, majówka ma się ku końcowi, więc nie może zabraknąć jakiegoś ciacha dla umilenia nam tych chwil :D Na takie okazje proponuję kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi, z puszystą bezą i chrupiącym wierzchem :)
Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 7 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka kakao
  • słoiczek powideł śliwkowych
Beza:
  • 7 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, jeżeli nie będzie się chciało sklejać, dodać gęstej śmietany. Dokładnie wyrobione ciasto podzielić na 3 części (dużą, średnią i małą). Do średniej części dodać 1 łyżkę kakao, wyrobić, rozwałkować i zapiec w blaszce ok. 15 minut. Małą część włożyć do zamrażalnika. 

Na spód blachy położyć białą część ciasta, na to powidła, potem zapieczoną ciemną część, na to pianę z białek (beza). Na wierzch zetrzeć, na tarce z dużymi oczkami, ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 50 minut w temp. 180*C. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :))





Komentarze

Print Friendly and PDF