Sernik z brzoskwiniami
Pyszny, tradycyjny sernik, który należy do tych delikatnych i puszystych, ale przy tym wilgotnych :D
Składniki:
Ciasto:- 1/2 kg mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
To wszystko zagnieść, jeśli nie będzie się sklejało dodać więcej śmietany. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 - włożyć do lodówki. Po tym czasie wyjąć większą część, rozwałkować, wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i zapiec ok. 15 minut w temp.180*C.
Masa:
- 1 kg sera białego
- 8 jajek
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- aromat do ciast
- puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Ser razem z masłem przepuścić przez maszynkę. Z białek ubić pianę (również z tych, których nie wykorzystaliśmy przy cieście). Później ucierać ser, dodając po jednym żółtku i trochę cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i aromat. Utrzeć, stopniowo dodając pianę. Na koniec dodać dobrze obcieknięte z syropu, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Lekko wymieszać i wyłożyć na zapieczone ciasto.
Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek, pokroić w paski i ułożyć je na masie serowej (można też zetrzeć ciasto na tarce z grubymi oczkami, ale należy schodzić je w zamrażalniku). Całość piec jeszcze ok. godziny w temp.180*C. SMACZNEGO :D
wyglada CUDNIE, zabieram,dzieki, podziele sie wrazeniami jak zrobie
OdpowiedzUsuńWidzę że masz rękę do ciast :)
OdpowiedzUsuńMoja druga miłość pieczenie ciast <3
UsuńWitam ta masa serowa jakiej konsystencji ma byc.bo mi sie wydaje ze za rzadka jest.
UsuńJest dość rzadka, ale po to dodajemy mąke ziemniaczaną. Po upieczeniu ser tężeje i nie ma problemu z jego krojeniem :)
UsuńJakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńduża blacha ok. 20x35 cm
UsuńCzy może być ser z wiaderka, i czy również wymieszać go z miękkim masłem?
OdpowiedzUsuńmoże być ser z wiaderka (chociaż nie polecam takiego rozwiązania, o wiele smaczniejszy wychodzi na białym twarogu) i również go wtedy mieszam z masłem, ale zmniejszam ilość masła i nie dodaję piany ze wszystkich pozostałych białek :)
Usuń