Polecam z CENEO

Sernik z brzoskwiniami

Pyszny, tradycyjny sernik, który należy do tych delikatnych i puszystych, ale przy tym wilgotnych :D
Składniki:
Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
To wszystko zagnieść, jeśli nie będzie się sklejało dodać więcej śmietany. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3 - włożyć do lodówki. Po tym czasie wyjąć większą część, rozwałkować, wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i zapiec ok. 15 minut w temp.180*C.

Masa:
  • 1 kg sera białego
  • 8 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • aromat do ciast
  • puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Ser razem z masłem przepuścić przez maszynkę. Z białek ubić pianę (również z tych, których nie wykorzystaliśmy przy cieście). Później ucierać ser, dodając po jednym żółtku i trochę cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i aromat. Utrzeć, stopniowo dodając pianę. Na koniec dodać dobrze obcieknięte z syropu, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Lekko wymieszać i wyłożyć na zapieczone ciasto. 
Z pozostałego ciasta rozwałkować cienki placek, pokroić w paski i ułożyć je na masie serowej (można też zetrzeć ciasto na tarce z grubymi oczkami, ale należy schodzić je w zamrażalniku). Całość piec jeszcze ok. godziny w temp.180*C. SMACZNEGO :D



Komentarze

  1. wyglada CUDNIE, zabieram,dzieki, podziele sie wrazeniami jak zrobie

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę że masz rękę do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja druga miłość pieczenie ciast <3

      Usuń
    2. Witam ta masa serowa jakiej konsystencji ma byc.bo mi sie wydaje ze za rzadka jest.

      Usuń
    3. Jest dość rzadka, ale po to dodajemy mąke ziemniaczaną. Po upieczeniu ser tężeje i nie ma problemu z jego krojeniem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF