Roladki z kurczaka z szynką, serem i masłem czosnkowym (devolay)
A na obiad polecam otoczony chrupiącą panierką, soczysty kawałek mięsa z rozpływającym się czosnkowo-serowym wnętrzem :D
Składniki na 4 porcje: - 2 duże piersi z kurczaka
- 4 plasterki sera
- 50g masła czosnkowego (2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę wymieszać z miękkim masłem, można też dodać natkę pietruszki)
- 4 plasterki szynki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka przekroić na 2 plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Roladki zawijać w następujący sposób: mięso, szynka, ser, masło.
Panierka:
Panierka:
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka wody (250 ml)
- mąka do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
W misce wymieszać mąkę z wodą i proszkiem do pieczenia. Konsystencja powinna być jak na ciasto naleśnikowe. Na koniec dodać szczyptę soli i pieprzu. Bułkę tartą wsypać do drugiej miski. Zawinięte piersi obtoczyć w mące, potem dokładnie zamoczyć w powstałym cieście a następnie obtoczyć w bułce tartej, od razu wykładać na rozgrzany olej, obsmażać na średnim ogniu z każdej strony.

SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz