Polecam z CENEO

Oczy carycy

I takim oto sposobem doszliśmy do 100 przepisów na blogu :D 
aby uczcić to wydarzenie zachęcam do wypróbowania przepisu na niedawno odkryte przeze mnie ciacho :) 
Jest to czekoladowo-bezowe ciasto z kremem budyniowym, galaretką, biszkoptami nasączonymi kawą i polewą czekoladową :D 
istny wachlarz smaków.
W jednym cieście został połączony słodki, gorzki i kwaśny. MNIAM :)

Składniki:Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 duży budyń śmietankowy 64 g
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 kostka miękkiego masła
Poncz:
  • 1 łyżeczka kopiasta kawy 
  • 0,5 szklanki wrzątku 
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • 2 zielone galaretki
  • opakowanie biszkoptów
Przygotowanie:
Ciasto jasne:Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Ciasto ciemne: 
Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.

Blaszkę (35x22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Krem:
Ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem.

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie. 
Tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy. Całość przykryć drugim kawałkiem ciasta. Polać polewą czekoladową. Odstawić na noc do lodówki. SMACZNEGO :D




Komentarze

Print Friendly and PDF