Jajka z galaretą
Jajeczka z galaretką, szynką i warzywami były hitem tegorocznej Wielkanocy :D a kto jeszcze nie próbował musi koniecznie po nie sięgnąć :)
Składniki:- 100 g szynki pokrojonej w słupki
- połowa słoika mieszanki warzyw konserwowych (marchewka, groszek, kukurydza) (kupuję taką mieszankę w Biedronce)
- 0,5 l bulionu drobiowego/warzywnego
- opakowanie żelatyny
- kilka gałązek natki pietruszki
- wydmuszki z 10 jaj
Przygotowanie:
Bulion zagotować, wyłączyć gaz, dodać żelatynę i mieszać, aż ta się rozpuści. Odstawić bulion do ostygnięcia, ale uważać by nie zaczął tężeć. Zrobić wydmuszki - u podstawy (po szerszej części) jajka zrobić nożem dziurkę i wylać do miseczki zawartość jajka. Skorupki wyparzyć i poczekać, aż się osuszą. Wydmuszki włożyć do pojemnika po jajkach i tak jak na zdjęciu wypełnić je pietruszką, warzywami i szynką.
Na końcu zalać wszystko bulionem i włożyć do lodówki, by galaretka stężała. Po tym czasie zdjąć skorupki, obierając jak zwykłe jajko. SMACZNEGO :D
REWELACJA! Gratuluję pomysłu szkoda że dopiero teraz znalazłam ten przepis ale myślę że tak pięknie wyglądającą potrawę można zaserwować nie tylko w czasie świąt
OdpowiedzUsuńpewnie że nie tylko w czasie świąt :)
Usuńhehe, ale fajne :-)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :D
UsuńWitam ! Jak Pani to robi, że obierając nie kaleczy Pani galaretki?
OdpowiedzUsuńgalaretka jest dość sztywna, a skorupka miękka, więc łatwo schodzi :)
Usuńobieram jak jajko na twardo, nic szczególnego nie robię
Świetny pomysł. Jajeczka wyglądają ślicznie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńile dokładnie sypać żelatyny do tego pół litra bulionu ? bo na paczce pisze 2,3 łyżki czy tam łyżeczki
OdpowiedzUsuńcałe opakowanie :D
UsuńSuper pomysł, oczywiście wykorzystam jako niespodziankę na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńgratuluję pomysłu