Polecam z CENEO

Jajka z galaretą

Jajeczka z galaretką, szynką i warzywami były hitem tegorocznej Wielkanocy :D a kto jeszcze nie próbował musi koniecznie po nie sięgnąć :)
Składniki:


  • 100 g szynki pokrojonej w słupki
  • połowa słoika mieszanki warzyw konserwowych (marchewka, groszek, kukurydza) (kupuję taką mieszankę w Biedronce)
  • 0,5 l bulionu drobiowego/warzywnego
  • opakowanie żelatyny
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • wydmuszki z 10 jaj
Przygotowanie:
Bulion zagotować, wyłączyć gaz, dodać żelatynę i mieszać, aż ta się rozpuści. Odstawić bulion do ostygnięcia, ale uważać by nie zaczął tężeć. Zrobić wydmuszki - u podstawy (po szerszej części) jajka zrobić nożem dziurkę i wylać do miseczki zawartość jajka. Skorupki wyparzyć i poczekać, aż się osuszą. Wydmuszki włożyć do pojemnika po jajkach i tak jak na zdjęciu wypełnić je pietruszką, warzywami i szynką.
Na końcu zalać wszystko bulionem i włożyć do lodówki, by galaretka stężała. Po tym czasie zdjąć skorupki, obierając jak zwykłe jajko. SMACZNEGO :D




Komentarze

  1. REWELACJA! Gratuluję pomysłu szkoda że dopiero teraz znalazłam ten przepis ale myślę że tak pięknie wyglądającą potrawę można zaserwować nie tylko w czasie świąt

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam ! Jak Pani to robi, że obierając nie kaleczy Pani galaretki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. galaretka jest dość sztywna, a skorupka miękka, więc łatwo schodzi :)
      obieram jak jajko na twardo, nic szczególnego nie robię

      Usuń
  3. Świetny pomysł. Jajeczka wyglądają ślicznie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ile dokładnie sypać żelatyny do tego pół litra bulionu ? bo na paczce pisze 2,3 łyżki czy tam łyżeczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, oczywiście wykorzystam jako niespodziankę na Wielkanoc
    gratuluję pomysłu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF