Babka cytrynowa
Przyszedł czas na babę :D
ale nie byle jaką, bo słodką i cytrynową.
Można by ją zachwalać w nieskończoność, ale jej widok mówi sam za siebie :)
jest niezwykle wilgotna i może dłuugo postać, a nie będzie czerstwa.
Tak więc polecam wypróbować :D
Składniki:- 300 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 300 g roztopionego masła/margaryny
- sok z 1,5 cytryny
- skórka otarta z 1,5 cytryny
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlać rozpuszczony tłuszcz i sok z cytryny, wsypać otartą skórką z cytryny - całość dokładnie zmiksować. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą foremki do babki (22 cm średnicy). Piec ok. 1 h w temp. 180*C. Po upieczeniu polukrować ciasto. SMACZNEGO :D
Piękna babka ,zawita u mnie w święta na pewno :)
OdpowiedzUsuń