Polecam z CENEO

Babka cytrynowa

Przyszedł czas na babę :D 
ale nie byle jaką, bo słodką i cytrynową. 
Można by ją zachwalać w nieskończoność, ale jej widok mówi sam za siebie :) 
jest niezwykle wilgotna i może dłuugo postać, a nie będzie czerstwa. 
Tak więc polecam wypróbować :D
Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 300 g roztopionego masła/margaryny
  • sok z 1,5 cytryny
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlać rozpuszczony tłuszcz i sok z cytryny, wsypać otartą skórką z cytryny - całość dokładnie zmiksować. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą foremki do babki (22 cm średnicy). Piec ok. 1 h w temp. 180*C. Po upieczeniu polukrować ciasto. SMACZNEGO :D









Komentarze

  1. Piękna babka ,zawita u mnie w święta na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF