Tort pavlovej
Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- śmietan fix
- cukier wanilinowy
- świeże owoce
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ubijając przez cały czas. Na koniec dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, dwadzieścia kilka cm średnicy (zrobiłam dwie mniejsze bezy - jedną okrągłą i jedną w kształcie serca). Wyłożyć na niego masę białkową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze.
Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150*C. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę ze śmietan fixem, łyżeczką cukru pudru i cukrem wanilinowym. Udekorować świeżymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz