Polecam z CENEO

Tort pavlovej

 Chrupiąca z wierzchu, miękka i ciągnąca w środku :) a do tego bita śmietana z owocami :D czyli kolejny pomysł na wykorzystanie niezużytych białek z wypieków
Składniki:
  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • śmietan fix
  • cukier wanilinowy
  • świeże owoce
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ubijając przez cały czas. Na koniec dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksować.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, dwadzieścia kilka cm średnicy (zrobiłam dwie mniejsze bezy - jedną okrągłą i jedną w kształcie serca). Wyłożyć na niego masę białkową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze.

Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150*C. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę ze śmietan fixem, łyżeczką cukru pudru i cukrem wanilinowym. Udekorować świeżymi owocami.

Komentarze

Print Friendly and PDF