Polecam z CENEO

Tort orzechowy

A takim orzechowo-miodowym torcikiem częstowałam w moje urodziny :D 
Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 18 dag cukru
  • 20 dag masła/margaryny
  • 2 jaja
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka
Masa orzechowa:
  • 25 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu 
  • 8 dag cukru
  • 10 dag masła
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • duży budyń śmietankowy
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • polewa czekoladowa
  • kilka połówek orzechów

Przygotowanie:
Ciasto:
Wymieszać mąkę z sodą i posiekać z masłem. Dodać jaja, cukier i miód, starannie wyrobić.
Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować na placki o średnicy 26 cm. Jeden ułożyć w tortownicy i piec 20 minut w temp. 180*C, gdy przestygnie, przełożyć na czystą ściereczkę. W czasie, gdy ciasto się piecze, stopić masło z miodem i cukrem, a następnie dodać orzechy, starannie wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Do torownicy włożyć surowy placek, rozsmarować na nim przestudzoną masę orzechową, wstawić do piekarnika i upiec podobnie jak pierwszy (masa orzechowa skrzepnie, dopiero gdy wystygnie ciasto). 

Krem:
Ugotować budyń na mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając porcjami zimny budyń. Przygotowany krem podzielić na 2 części: jedną posmarować wystudzone ciasto z masą orzechową, przykryć drugim plackiem, lekko dociskając. Drugą, posmarować wierzch i boki tortu. Polać polewą czekoladową i udekorować połówkami orzechów. SMACZNEGO !!!!





Komentarze

Print Friendly and PDF