Tort orzechowy
A takim orzechowo-miodowym torcikiem częstowałam w moje urodziny :D
Składniki:Ciasto:
- 50 dag mąki
- 18 dag cukru
- 20 dag masła/margaryny
- 2 jaja
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka
Masa orzechowa:
- 25 dag posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 8 dag cukru
- 10 dag masła
Krem:
- 2 szklanki mleka
- duży budyń śmietankowy
- 25 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- polewa czekoladowa
- kilka połówek orzechów
Przygotowanie:
Ciasto:
Wymieszać mąkę z sodą i posiekać z masłem. Dodać jaja, cukier i miód, starannie wyrobić.
Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować na placki o średnicy 26 cm. Jeden ułożyć w tortownicy i piec 20 minut w temp. 180*C, gdy przestygnie, przełożyć na czystą ściereczkę. W czasie, gdy ciasto się piecze, stopić masło z miodem i cukrem, a następnie dodać orzechy, starannie wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Do torownicy włożyć surowy placek, rozsmarować na nim przestudzoną masę orzechową, wstawić do piekarnika i upiec podobnie jak pierwszy (masa orzechowa skrzepnie, dopiero gdy wystygnie ciasto).
Krem:
Ugotować budyń na mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając porcjami zimny budyń. Przygotowany krem podzielić na 2 części: jedną posmarować wystudzone ciasto z masą orzechową, przykryć drugim plackiem, lekko dociskając. Drugą, posmarować wierzch i boki tortu. Polać polewą czekoladową i udekorować połówkami orzechów. SMACZNEGO !!!!
Komentarze
Prześlij komentarz