Polecam z CENEO

Tarta migdałowa

Obłędnie migdałowy aromat kremu na chrupiącym spodzie, a to wszystko obsypane migdałami :P
Składniki:

Masa:
  • 250 g sera ricotta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek likieru amaretto
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g prażonych płatków migdałowych 
Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z powyższych składników. Piec 20 minut w temp. 200*C.
Wrzucić ricotte do miski razem z cukrem pudrem oraz likierem i utrzyj, aż masa będzie gładka. W drugiej misce ubić śmietanę, aż utworzą się na niej małe wybrzuszenia. Dodać śmietanę do miski z ricotta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na upieczone ciasto i posypać uprażonymi wiórkami. SMACZNEGO :)

Komentarze

Print Friendly and PDF