Tarta migdałowa
Obłędnie migdałowy aromat kremu na chrupiącym spodzie, a to wszystko obsypane migdałami :P
Składniki:Masa:
- 250 g sera ricotta
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek likieru amaretto
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g prażonych płatków migdałowych
Ciasto:
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z powyższych składników. Piec 20 minut w temp. 200*C.
Wrzucić ricotte do miski razem z cukrem pudrem oraz likierem i utrzyj, aż masa będzie gładka. W drugiej misce ubić śmietanę, aż utworzą się na niej małe wybrzuszenia. Dodać śmietanę do miski z ricotta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na upieczone ciasto i posypać uprażonymi wiórkami. SMACZNEGO :)
Komentarze
Publikowanie komentarza