Pierogi z serem
Pierogi znowuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!! tym razem na słodko z serem :P
Składniki:
Farsz:
- 1 kg 2 x mielonego sera białego
- 2 budynie śmietankowe
- cukru do smaku
- 500 g mąki
- 250 ml gorącej wody
- 1 jajko
Przygotowanie:
Farsz:
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek na środku mąki i wlewamy powoli wodę - wrzątek. Jednocześnie długim nożem zbieramy mąkę i łączymy z wodą. Gdy mąka lekko połączy się z wodą (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane) odstawiamy ciasto na ok. 5 minut. Po tym czasie wbić jajko i zagnieść ciasto na sprężystą masę. Ciasto powinno być delikatne i miękkie. Nieużywane ciasto powinno leżeć przykryte ściereczką, dzięki czemu nie wyschnie i będzie łatwo się wałkować.Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nakładać farsz, skleić pieroga (można sobie pomóc palcem zwilżonym wodą).
Pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4 minut od wypłynięcia. SMACZNEGO :))
Farsz:
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek na środku mąki i wlewamy powoli wodę - wrzątek. Jednocześnie długim nożem zbieramy mąkę i łączymy z wodą. Gdy mąka lekko połączy się z wodą (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane) odstawiamy ciasto na ok. 5 minut. Po tym czasie wbić jajko i zagnieść ciasto na sprężystą masę. Ciasto powinno być delikatne i miękkie. Nieużywane ciasto powinno leżeć przykryte ściereczką, dzięki czemu nie wyschnie i będzie łatwo się wałkować.Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nakładać farsz, skleić pieroga (można sobie pomóc palcem zwilżonym wodą).
Pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4 minut od wypłynięcia. SMACZNEGO :))