Polecam z CENEO

Pierogi z kaszą jaglaną

Pyszna zdrowa potrawa, która zadowoli nie jednego smakosza, nawet tego dbającego o linię :)
BO KASZA JAGLANA TO SAMO ZDROWIE <3
Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. 
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Składniki:

Farsz:

  • 2 szklanki kasy jaglanej
  • 200 g białego sera
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 500 ml gorącej wody
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Farsz:
4 szklanki wody i 1 łyżkę masła zagotować, a następnie wsypać opłukaną kaszę ze szczyptą soli. Gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Naczynie zdjąć z ognia i odstawić na 3 minuty, aby kasza stała się miękka. Odcedzić.

Cebulę obrać, a następnie pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju. Do ostudzonej kaszy dodać ser, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek na środku mąki i wlewamy powoli wodę - wrzątek. Jednocześnie długim nożem zbieramy mąkę i łączymy z wodą. Gdy mąka lekko połączy się z wodą (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane) odstawiamy ciasto na ok. 5 minut. Po tym czasie wbić jajko i zagnieść ciasto na sprężystą masę. Ciasto powinno być delikatne i miękkie. Nieużywane ciasto powinno leżeć przykryte ściereczką, dzięki czemu nie wyschnie i będzie łatwo się wałkować.
Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nakładać farsz, skleić pieroga (można sobie pomóc palcem zwilżonym wodą). 

Pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4 minut od wypłynięcia. 
Podawać ze skwarkami, odsmażone lub gorące prosto z wody :) 
SMACZNEGO :))

Komentarze

Print Friendly and PDF