Miodowiec (Góralski przekładaniec)
Kruche ciasto o miodowym posmaku, przełożone delikatnymi kremami o dwóch, zupełnie różnych smakach, oblane cienkim strumykiem czekolady, a ponadto obsypane chrupiącymi płatkami migdałowymi :D OBŁĘD DLA ZMYSŁÓW :)
Składniki:Ciasto:
- 80 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1,5 łyżki sody
- 3/4 szklanki miodu
- 25 dag margaryny
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 3/4 litra mleka
- 1,5 kostki masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- kwasek cytrynowy
- olejek migdałowy i arakowy
- 1,5 łyżki kakao
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozpuścić margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 4 części, każdą jak najcieniej rozwałkować i piec 5 minut w rozgrzanym piekarniku.
Masa:
Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej - olejek arakowy i kakao.
Przełożyć placek na przemian dwoma masami. Wierzch można ozdobić polewą czekoladową i migdałami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO :D
Uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuń