Metrowiec (szachownica)
Klasyczny metrowiec w troszkę innej odsłonie :) czyli wilgotny biszkopt przełożony kremem budyniowym, w którym z pewnością rozsmakuje się nie jeden szmakosz :D
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki
- 8 łyżek oleju (120 ml)
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem do białości. Wlać wodę, chwilę ubijać, po czym stopniowo dolewać olej. Następnie wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w 180*C przez 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce na około 15 minut. Następnie wyłożyć na stolnicę spodem do góry, zdjąć papier i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto ciemne:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Przygotować tak samo jak ciasto jasne, z tą tylko różnicą, że mąkę z proszkiem do pieczenia należy wymieszać jeszcze z kakao.Krem:
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- cukier waniliowy
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka wymieszać z mąkami i wlać na gotujące się mleko. Mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Miękkie masło ubijać mikserem, stopniowo dodając ostudzoną masę budyniową.
Wystudzone ciasta pokroić wzdłuż dłuższego boku na 6 równych pasków.
Krem podzielić mniej więcej na 3 części (jedna z nich może być trochę większa, żeby wystarczyło jeszcze na koniec, na posmarowanie boków ciasta).
Paski smarować z jednej strony i sklejać bokami, na przemian kolorami, po 4 paski w jednym rzędzie. Wierzch i boki posmarować resztą kremu, który pozostał. Ciasto wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować polewę.
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Inspired byarabeskawaniliowa.blog.pl
Komentarze
Publikowanie komentarza