Polecam z CENEO

Metrowiec (szachownica)

Klasyczny metrowiec w troszkę innej odsłonie :)  czyli wilgotny biszkopt przełożony kremem budyniowym, w którym z pewnością rozsmakuje się nie jeden szmakosz :D 
Ciasto jasne:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 8 łyżek oleju (120 ml)
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem do białości. Wlać wodę, chwilę ubijać, po czym stopniowo dolewać olej. Następnie wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w 180*C przez 20 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce na około 15 minut. Następnie wyłożyć na stolnicę spodem do góry, zdjąć papier i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto ciemne:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Przygotować tak samo jak ciasto jasne, z tą tylko różnicą, że mąkę z proszkiem do pieczenia należy wymieszać jeszcze z kakao.

Krem:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła 
  • cukier waniliowy 
Przygotowanie:
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka wymieszać z mąkami i wlać na gotujące się mleko. Mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.

Miękkie masło ubijać mikserem, stopniowo dodając ostudzoną masę budyniową.

Wystudzone ciasta pokroić wzdłuż dłuższego boku na 6 równych pasków.
Krem podzielić mniej więcej na 3 części (jedna z nich może być trochę większa, żeby wystarczyło jeszcze na koniec, na posmarowanie boków ciasta).
Paski smarować z jednej strony i sklejać bokami, na przemian kolorami, po 4 paski w jednym rzędzie. Wierzch i boki posmarować resztą kremu, który pozostał. Ciasto wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować polewę.

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
Śmietanę z masłem podgrzewać w małym garnuszku, na słabym ogniu. Kiedy masło trochę się rozpuści, dodać cukier, kakao i podgrzewać do momentu, aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy polewa zacznie gęstnieć (będzie jeszcze ciepła) polać ciasto wyjęte z lodówki.



Komentarze

Print Friendly and PDF