Polecam z CENEO

Karpatka

Aż cały tydzień mnie tu nie było, ale już wracam z nowymi przepisami :) tym razem z przepyszną karpatką przełożoną puszystą masą budyniową :D

Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
Przygotowanie: 
Ciasto:
Zagotować wodę z margaryną, lekko przestudzić, dodać mąkę. Zmiksować.Do zimnego ciasta wbić jaja, wsypać proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto podzielić na pół, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200*C przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). Postąpić tak samo z drugą połową ciasta.

Krem:
Zagotować mleko z cukrami. Na gotujące się mleko wlać jajka wymieszane z mąkami. Utrzeć masło, dodając po łyżce przestudzonego budyniu. 

Przełożyć upieczone i wystudzone placki kremem. Można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. SMACZNEGO :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF