Karpatka
Aż cały tydzień mnie tu nie było, ale już wracam z nowymi przepisami :) tym razem z przepyszną karpatką przełożoną puszystą masą budyniową :D
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Zagotować wodę z margaryną, lekko przestudzić, dodać mąkę. Zmiksować.Do zimnego ciasta wbić jaja, wsypać proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto podzielić na pół, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200*C przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). Postąpić tak samo z drugą połową ciasta.
Krem:
Zagotować mleko z cukrami. Na gotujące się mleko wlać jajka wymieszane z mąkami. Utrzeć masło, dodając po łyżce przestudzonego budyniu.
Bardzo dobry przepis!!!! Do kawki jak znalazł:-)
OdpowiedzUsuń