Polecam z CENEO

Pierś z kurczaka z pieczarkami i suszonymi pomidorami zapieczona w cieście francuskim

Dla zabicia rutyny taki kreatywny faszerowany kurczaczek w cieście :D idealny na obiad lub kolację we dwoje :))

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • kilka suszonych pomidorów z oleju
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 plasterki wędzonego sera żółtego
  • vegeta
  • pieprz
  • sól
  • jajko 
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i poddusić, dodać pokrojone w cienkie paski pomidory - dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piersi oczyścić, umyć i rozciąć tak, by powstała kieszonka. Do kieszonki włożyć farsz i plasterki sera. Pierś posypać vegetą i ułożyć na połówce ciasta francuskiego. Z obu stron naciąć paski o grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta - na zdjęciu jest za mało naciete).
Pierś zawijamy w jodełkę. Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 40 min w temp. 200*C. Do zarumienienia. 

Najlepiej podawać z lekką sałatką i pieczonymi ziemniaczkami :D 
SMACZNEGO :))

Komentarze

Print Friendly and PDF