Pieczona szynka
Domowa szyneczka pyszna na każdą okazję :)
zarówno na kanapki jak i jako kawał miecha na danie główne
Składniki:
- szynka wieprzowa (najlepiej kulka)
- 5 litrów wody
- 10 łyżek soli
- 3 łyżki cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- goździki
- kolendra
- tymianek
- kilka ziaren jałowca
Przygotowanie:
Zagotować składniki marynaty. Trzymać mięso w zalewie latem 3 dni, zimą nawet 10 dni.
Po wyjęciu z zalewy związać mięso sznurkiem wędliniarskim i gotować ok. 1 godziny w osolonej wodzie (nowej).
Następnie upiec w piekarniku. Uprzednio posypując mięso vegetą lub słodka papryką i polać rozpuszczonym masłem. W trakcie pieczenia polewać mięso sosem powstałym podczas pieczenia. SMACZNEGO :)