Polecam z CENEO

Pieczona szynka

Domowa szyneczka na kanapki :)

Składniki:

  • szynka wieprzowa (najlepiej kulka)
Marynata:
  • 5 litrów wody
  • 10 łyżek soli
  • 3 łyżki cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • goździki
  • kolendra
  • tymianek
  • kilka ziaren jałowca
Przygotowanie:
Zagotować składniki marynaty. Trzymać mięso w zalewie latem 3 dni, zimą nawet 10 dni.
Po wyjęciu z zalewy związać mięso sznurkiem wędliniarskim i gotować ok. 1 godziny w osolonej wodzie (nowej).
Następnie upiec w piekarniku. Uprzednio posypując mięso vegetą lub słodka papryką i polać rozpuszczonym masłem. W trakcie pieczenia polewać mięso sosem powstałym podczas pieczenia. SMACZNEGO :)

Print Friendly and PDF