Polecam z CENEO

Lody waniliowe bez maszynki

Mogą być w wersji podstawowej, ale można trochę pokombinować dodając różne owoce, bakalie czy czekoladę :) wyjdą na pewno każdemu a zaręczam, że raz spróbowane zastąpią na zawsze lody ze sklepu :D

Składniki :

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka (skorupki sparzyć wrzątkiem)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody przegotowanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Przygotować 3 miski - do jednej przelać śmietankę, drugiej białka a trzeciej żółtka.
Do żółtek dodać połowę cukru, 1 łyżkę wody i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii. Miksować, aż masa będzie biała i puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru i ubijać dalej. Śmietankę także ubić na sztywno.
Do żółtek dodawać stopniowo po łyżce białka i wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodać śmietankę, również stopniowo. Na końcu przełożyć masę do pojemnika (
wyszło ok. 1,5 litra lodów). Mrozić minimum 3 godz. Z racji, że używamy surowych jajek lody należy zjeść w ciągu tygodnia.

Komentarze

Print Friendly and PDF