Polecam z CENEO

Tarta cytrynowa

Mocno cytrynowa tarta dla wielbicieli niebiańskich smaków :D

Składniki:

Ciasto:

  • 10 łyżek mąki 
  • 120g masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1/8 szklanki ciepłej wody 
Nadzienie:
  • 140 ml kremówki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • skórka starta z 3 cytryn
  • sok z 1,5 cytryny 
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotowując ciasto ugniatamy wszystkie składniki i polewamy wodą. Lepimy kulkę jeśli się nie skleja dodajemy więcej wody, jeśli jest zbyt klejąca dodajemy mąkę.
Gotowe ciasto wałkujemy i układamy w formie. Pieczemy 25 minut. (ważne! Żeby ciasto nie wyrosło nakłuwamy je widelcem lub wykładamy fasolą.)
Ubijamy kremówkę , cukier, jajka, skórkę i sok z cytryny na gładką masę. Wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok. 20 minut tak aby się ścięło i nie przypiekło.
Po wyjęciu studzimy przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF