Polecam z CENEO

Skrzydełka a'la KFC

Wiele razy próbowałam podrobić ten smak z KFC, 
ale niestety nieskutecznie :( 
aż znalazłam ten przepis, który jest genialny, 
a skrzydełka zrobione w ten sposób są nawet pyszniejsze od tych z restauracji :D


Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka - ok. 1,2 kg
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu cayenne 
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
  • 1/2 łyżeczki mielonego, suszonego czosnku
Ciasto:
  • 2 średnie jajka 
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
  • 1 czubata szkl. mąki pszennej 
  • 1/2 szkl. mleka 
Dodatkowo do obtoczenia:
  • 2 szkl. mąki pszennej do smażenia 
  • 2 l oleju roślinnego
Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym nożem podzielić każde skrzydło na trzy części przecinając je w stawach. Najmniejszą końcówkę wyrzucić, nie przyda się. Pozostałe kawałki wrzucić do miski. Posypać solą, czosnkiem i obiema paprykami starając się żeby każdy kawałeczek dostał swoją porcję. Wymieszać dokładnie, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania. Najlepiej marynować przez 24h.

Przed planowanym smażeniem wbić jajka do miski. Dodać przyprawy i mleko, krótko zmiksować. Dosypać mąkę i ponownie zmiksować na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone co będzie widać po uwalniających się pęcherzykach powietrza.

Do rondla wlać olej i podgrzać go dość mocno. Ciasto wlać do miski ze skrzydełkami i obtoczyć je w nim dokładnie - tak żeby całe były nim oblepione. Do pojemnika plastikowego wsypać mąkę. Pomagając sobie szczypcami wkładać kawałki skrzydełek obtoczonych w cieście do mąki i potrząsnąć delikatnie pojemnikiem tak żeby mąka obsypała mięso. Kawałki nie powinny być obtarte z ciasta, wręcz przeciwnie, bo mąka musi się porządnie przylepiać. Smażyć ok. 15 minut. Muszą swobodnie pływać w tłuszczu. Ten jednak musi być odpowiednio nagrzany - ani za zimny bo ciasto nasiąknie mocno, ani nie za gorący bo spali się z wierzchu a mięso w środku nie będzie dobrze usmażone. Trzeba to jednak robić na wyczucie obserwując jak szybko zmieniają kolor.Usmażone skrzydełka przełożyć na talerz z ręcznikami papierowymi żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. SMACZNEGO!!!
Print Friendly and PDF