Polecam z CENEO

Puszysty omlet z mięsem i warzywami

Mięso z rosołu... zawsze jest problem jak go spożytkować. 
Można zrobić krokiety, albo pierożki, 
ale jak dla mnie najpyszniejsze są omlety. 
Jeśli jednak nie mamy ochoty na smażenie omletów, 
możemy skorzystać z gotowej tortilli, w którą zawiniemy nasz farsz :)

Składniki na 3 omlety:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
Farsz:
  • 3 udźce drobiowe ugotowane i obrane 
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki fasolki czerwonej z puszki
  • 2 łyżki groszku z puszki
  • por
  • 100 gram sera żółtego
  • cebula
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Z każdego udźca obrać mięso, pokroić go w drobniejsze kawałki. Cebulę obrać pokroić i podsmażyć na oleju, dodać obraną i stratą na tarce marchewkę, pokrojonego pora i mięso z udźca. Na koniec dodać kukurydzę, fasolkę i groszek.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przesiać mąkę do której dodać żółtka, zioła i przyprawy. Całość zmiksować na gładką masę na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Smażyć omlet na rozgrzanym oleju. Na połowę gotowego omletu nałożyć farsz i zetrzeć na tarce żółty ser. Przykryć drugą połową omleta. SMACZNEGO :)

Print Friendly and PDF