Puszysty omlet z mięsem i warzywami
Mięso z rosołu... zawsze jest problem jak go spożytkować.
Można zrobić krokiety, albo pierożki,
ale jak dla mnie najpyszniejsze są omlety.
Jeśli jednak nie mamy ochoty na smażenie omletów,
możemy skorzystać z gotowej tortilli, w którą zawiniemy nasz farsz :)
Składniki na 3 omlety:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki
- szczypta soli
- bazylia
- oregano
- pieprz
- 3 udźce drobiowe ugotowane i obrane
- 2 marchewki
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 łyżki fasolki czerwonej z puszki
- 2 łyżki groszku z puszki
- por
- 100 gram sera żółtego
- cebula
- olej do smażenia
Z każdego udźca obrać mięso, pokroić go w drobniejsze kawałki. Cebulę obrać pokroić i podsmażyć na oleju, dodać obraną i stratą na tarce marchewkę, pokrojonego pora i mięso z udźca. Na koniec dodać kukurydzę, fasolkę i groszek.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przesiać mąkę do której dodać żółtka, zioła i przyprawy. Całość zmiksować na gładką masę na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Smażyć omlet na rozgrzanym oleju. Na połowę gotowego omletu nałożyć farsz i zetrzeć na tarce żółty ser. Przykryć drugą połową omleta. SMACZNEGO :)