Polecam z CENEO

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

 Święta już dawno za nami, a mnie właśnie naszła ochota na takie świąteczne cudeńka :D

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml letniej wody
Farsz:
  • 8 dużych pieczarek lub garść suszonych grzybów
  • cebula
  • 300 g kiszonej kapusty
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie/sezam
Przygotowanie:

Farsz:
Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić i poszatkować. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju - jeśli korzystamy z grzybów suszonych to należy je wypłukać, zalać wodą i odstawić na noc do napęcznienia a następnie ugotować i pokroić na mniejsze kawałki. Dorzucić do kapusty - całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Ciasto:
W naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i zalać 200 ml letniej wody - wymieszać. Do miski wsypać mąkę oraz sól, po czym wlać olej i zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie ciasto przepołowić, uformować 2 wałki i rozwałkować. N a środku każdego nałożyć porcję farszu i zwinąć oba boki do środka (boki można posmarować jajkiem, żeby się nie rozkleiły). Rolady pokroić na średniej grubości plastry. Ułożyć je na blasze, posmarować mlekiem, ewentualnie posypać ziołami prowansalskim bądź sezamem. Piec ok 30 minut w temp. 180*C.

Print Friendly and PDF