Mleczak z nutką cytrynową
Zbliża się weekend więc może jakieś ciacho?? Wilgotne, czekoladowo-różano-cytrynowe, troszkę niczym piernik, ale o wiele łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu :)
Składniki:
Margarynę zagotowujemy z mlekiem i cukrem, studzimy mieszając. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i kakao oraz dodajemy marmoladę. Lekko mieszamy. Jajka rozkłócamy i dodajemy do ciasta razem z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego. Wszystko mieszamy (najlepiej widelcem) aby składniki się połączyły ale mogą pozostać niewielkie grudki. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut (aż brzegi będą odstawać od formy a patyczek wbity w ciasto będzie suchy). Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czy lukrem cytrynowym.
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 łyżki kakao
- 2-3 łyżki dowolnej marmolady (według mnie najlepsza różana)
- aromat cytrynowy
Margarynę zagotowujemy z mlekiem i cukrem, studzimy mieszając. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i kakao oraz dodajemy marmoladę. Lekko mieszamy. Jajka rozkłócamy i dodajemy do ciasta razem z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego. Wszystko mieszamy (najlepiej widelcem) aby składniki się połączyły ale mogą pozostać niewielkie grudki. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut (aż brzegi będą odstawać od formy a patyczek wbity w ciasto będzie suchy). Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czy lukrem cytrynowym.