Mini burgery
Idealny, efektowny, lecz troszkę czasochłonny pomysł na imprezową przystawkę :) sprawdził się świetnie na sylwestrze :)
Składniki:
Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Do mąki dodać sól, jajko, masło i zaczyn z drożdży. Dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Formować z niego małe kulki, lekko je rozpłaszczając. Bułeczki posmarować resztą jajka i posypać sezamem. Piec w temp. 150*C ok. 10 minut.
Mięso:
Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami. Formować kulki, a następnie je rozpłaszczyć na kotleciki. Smażyć na oleju.
Dodatkowo:
Składniki:
Ciasto:
- 120 ml ciepłej wody
- pół łyżki cukru
- łyżeczka suszonych drożdży
- 240 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka roztrzepanego jajka
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- sezam
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Do mąki dodać sól, jajko, masło i zaczyn z drożdży. Dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Formować z niego małe kulki, lekko je rozpłaszczając. Bułeczki posmarować resztą jajka i posypać sezamem. Piec w temp. 150*C ok. 10 minut.
Mięso:
- 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- ostra papryka lub pieprz cayenne
- vegeta
- pieprz
- sól
- olej
Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami. Formować kulki, a następnie je rozpłaszczyć na kotleciki. Smażyć na oleju.
Dodatkowo:
- sałata
- ogórki konserwowe
- ser żółty
- ketchup