Polecam z CENEO

Mini burgery

Idealny, efektowny, lecz troszkę czasochłonny pomysł na imprezową przystawkę :) sprawdził się świetnie na sylwestrze :)

Składniki:

Ciasto:

  • 120 ml ciepłej wody
  • pół łyżki cukru
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 240 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztrzepanego jajka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • sezam
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Do mąki dodać sól, jajko, masło i zaczyn z drożdży. Dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Formować z niego małe kulki, lekko je rozpłaszczając. Bułeczki posmarować resztą jajka i posypać sezamem. Piec w temp. 150*C ok. 10 minut.

Mięso:

  • 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • ostra papryka lub pieprz cayenne
  • vegeta
  • pieprz
  • sól
  • olej
Przygotowanie:
Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami. Formować kulki, a następnie je rozpłaszczyć na kotleciki. Smażyć na oleju.

Dodatkowo:

  • sałata
  • ogórki konserwowe
  • ser żółty
  • ketchup
Ogórki pokroić w talarki, plastry sera przekroic na 4. Wystudzone bułki przekroić na pół, przełożyć sałatą, serem, ketchupem, mięsem ogórkiem, ponownie sałatą i wierzchem z przeciętej bułki. SMACZNEGO :)
Print Friendly and PDF