Polecam z CENEO

Babeczki z budyniem

Pyszne, chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku babeczki z kremowym budyniem :)

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dobrego, mocnego kakao
  • 1/3 rozpuszczonej kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
Składniki nadzienia:
  • 1 budyń waniliowy
  • mleko
Przygotowania najlepiej zacząć od ugotowania budyniu. Gotujemy go zgodnie z opisem na torebce z tą różnicą, że ilość mleka zmniejszamy o 1/4 w stosunku do tej w przepisie. Jeśli więc mamy budyń na 0.5 litra mleka robimy go z 1.5 szklanki mleka. Cukier, o ile nie ma go już w budyniu dodajemy w ilości zgodnej z przepisem producenta budyniu. Przygotowany budyń odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.

Muffiny robimy standardowo, jak wszystkie muffiny, to znaczy wszystkie produkty suche mieszamy dokładnie razem (w tym przypadku mąka, cukry, proszek), następnie mieszamy wszystkie składniki mokre razem (jajka, płynne masło, mleko) i finalnie mieszamy niestarannie produkty suche z mokrymi w jednej misce.

Gdy ciasto jest gotowe przystępujemy do wkładania go do foremek. Na dno wkładamy łyżkę ciasta, na to kładziemy małą, ale czubatą łyżeczkę masy budyniowej i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Ogólnie foremka nie powinna być wypełniona ponad swoją krawędź. Procedura idzie całkiem szybko, gdy pomagamy sobie drugą łyżką zarówno przy nakładaniu ciasta jak i przy nakładaniu budyniu, chociaż ten ostatni, ugotowany w zmniejszonej ilości mleka i ostudzony pięknie kroi sie łyżeczką i nie sprawia żadnych problemów z nałożeniem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190°C - 200°C

Muffiny waniliowe z budyniem czekoladowym
Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/3 rozpuszczonej kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
Składniki nadzienia:
  • 1 budyń czekoladowy
  • mleko
Zarówno ciasto jak i budyń robimy dokładnie tak, jak w przepisie powyżej, tak samo też nakładamy je do foremek i tak samo pieczemy.
Print Friendly and PDF