Polecam z CENEO

Rolada "żyrafa"

Efektowna w wyglądzie a w smaku jeszcze lepsza :D
Ciasto jest wilgotne, a puszysta bita śmietana dosłownie rozpływa się w ustach.
Dodam tylko, że nie potrzeba wiele czasu ani umiejętności kulinarnych,
żeby przygotować takie cudeńko :)
Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 45 ml oleju
  • 80 ml wody
  • 4 łyżki kakao
Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan fixy
  • cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wodę, olej, miksować do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubić na sztywna pianę. Przełożyć do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.

Papier do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć nim blachę po pieczenia (34x34cm). 8 łyżek ciasta przełożyć do worka cukierniczego i nałożyć kontury. Włożyć na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180*C. Wyjąć i chwilę poczekać, aż ostygnie.

W tym czasie do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Wylać ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem. Delikatnie rozprowadzić ciasto, aby nie zepsuć wzoru. Piec 12-15 minut w temp 180*C.
Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.Śmietanę ubić ze śmietan fixem.Ciasto rozwinąć, posmarować bitą śmietaną i delikatnie zwinąć. Roladę owinąć papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. SMACZNEGO!!!


Print Friendly and PDF