Rolada "żyrafa"
Efektowna w wyglądzie a w smaku jeszcze lepsza :D
Ciasto jest wilgotne, a puszysta bita śmietana dosłownie rozpływa się w ustach.
Dodam tylko, że nie potrzeba wiele czasu ani umiejętności kulinarnych,
żeby przygotować takie cudeńko :)
Składniki:Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru
- 45 ml oleju
- 80 ml wody
- 4 łyżki kakao
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 śmietan fixy
- cukier puder do smaku
Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wodę, olej, miksować do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubić na sztywna pianę. Przełożyć do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
Papier do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć nim blachę po pieczenia (34x34cm). 8 łyżek ciasta przełożyć do worka cukierniczego i nałożyć kontury. Włożyć na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180*C. Wyjąć i chwilę poczekać, aż ostygnie.
W tym czasie do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Wylać ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem. Delikatnie rozprowadzić ciasto, aby nie zepsuć wzoru. Piec 12-15 minut w temp 180*C.
Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.Śmietanę ubić ze śmietan fixem.Ciasto rozwinąć, posmarować bitą śmietaną i delikatnie zwinąć. Roladę owinąć papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. SMACZNEGO!!!