Domowe hot dogi
Składniki:
- 350 g mąki
- 20 g drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 4 parówki
- 8 plastrów żółtego sera
- mleko do posmarowania
- ketchup
- zioła prowansalskie
- ewentualnie sezam do posypania
Mąkę wsypać do miski i dodać drożdże rozpuszczone w mleku z łyżką cukru. Wsypać sól, dodać olej i wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Każdy kawałek rozwałkować na prostokątny placek.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, wymieszać z ketchupem i ziołami. Każdy z prostokątów posmarować sosem, położyć plasterek sera i połowę parówki. Zwinąć w rulon. Posmarować mlekiem, posypać sezamem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180*C ok.20 minut, do zarumienienia. SMACZNEGO !!!
