MNIAM, MNIAM, MNIAM tylko tyle mam do powiedzenia na temat tego ciasta :D
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę (23x28) lub na papier do pieczenia. Piec 25 minut w 180*C, do suchego patyczka.
Masa jabłkowa:
- 10 średnich jabłek
- 3 galaretki cytrynowe
- 3 szklanki wody
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony i ostudzony biszkopt.
Krem:
- 0,5 litra mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kostka masła
Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z cukrem. Do szklanki z odlanym mlekiem, dodać cukier wanilinowy i mąki, ugotować z tego budyń. Pozostawić do ostudzenia. Na koniec utrzeć z 1 kostką masła, na puszysta masę. Krem wyłożyć na galaretkę.
Kruszonka:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 10 dkg masła
Wszystkie składniki zarumienić w rondelku na złoty kolor, stale mieszając, by nie przypalić masy. Wyłożyć na krem.
Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc.