Polecam z CENEO

Szarlotka królewska

MNIAM, MNIAM, MNIAM tylko tyle mam do powiedzenia na temat tego ciasta :D

Składniki:


Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę (23x28) lub na papier do pieczenia. Piec 25 minut w 180*C, do suchego patyczka.

Masa jabłkowa:

  • 10 średnich jabłek
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3 szklanki wody
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony i ostudzony biszkopt.

Krem:

  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka masła
Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z cukrem. Do szklanki z odlanym mlekiem, dodać cukier wanilinowy i mąki, ugotować z tego budyń. Pozostawić do ostudzenia. Na koniec utrzeć z 1 kostką masła, na puszysta masę. Krem wyłożyć na galaretkę.
Kruszonka:

  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dkg masła
Wszystkie składniki zarumienić w rondelku na złoty kolor, stale mieszając, by nie przypalić masy. Wyłożyć na krem.

Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Print Friendly and PDF