Surówka "colesław"
Taka pyszna suróweczka do niedzielnego obiadu :D
Składniki:
Kapustę (oprócz głąba) drobno poszatkować, posolić obficie i odstawić na około dwie godzinki. Marchew zetrzeć na tarce na dużych lub średnich oczkach. Cebule obrać i drobno poszatkować, dodać wraz z koperkiem do miski z kapustą i wymieszać. W kubku połączyć 1/2 szklanki majonezu z mlekiem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz 1/6 szklanki śmietany. Polać gotowym sosem warzywa w misce. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do przegryzienia się składników. Przed podaniem na stół wymieszać surówkę z dodatkową łyżeczką majonezu i dwiema łyżeczkami śmietany, ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 cebula
- 1 - 2 łyżki siekanego koperku
- 1 łyżka cukru-pudru
- 1/6 szklanki śmietany 30% + 2 łyżeczki
- 2 łyżeczki mleka
- 1/2 szklanki majonezu + 1 łyżeczka
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Kapustę (oprócz głąba) drobno poszatkować, posolić obficie i odstawić na około dwie godzinki. Marchew zetrzeć na tarce na dużych lub średnich oczkach. Cebule obrać i drobno poszatkować, dodać wraz z koperkiem do miski z kapustą i wymieszać. W kubku połączyć 1/2 szklanki majonezu z mlekiem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz 1/6 szklanki śmietany. Polać gotowym sosem warzywa w misce. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do przegryzienia się składników. Przed podaniem na stół wymieszać surówkę z dodatkową łyżeczką majonezu i dwiema łyżeczkami śmietany, ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem do smaku.