Spaghetti alla carbonara
Kolejny przepis na pyszną i szybką w przygotowaniu pastę na styl włoski.
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 4 żółtka
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- 250 g spaghetti
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Boczek pokroić w paski, podsmażyć na dużej patelni. Żółtka rozkłócić ze śmietanką, dodać ser. Makaron ugotować al dente, odcedzić i włożyć na patelnię z boczkiem. Szybko wymieszać na niewielkim ogniu, tak aby makaron nie stracił temperatury. Patelnię zestawić, do makaronu dodać śmietankę z żółtkami i serem. Doprawić, wymieszać. Posypać posiekaną natką. SMACZNEGO !!!
Zawsze jadłem tradycyjne spaghetti , ale od dzisiaj pokochałem to rozwiązanie:-)
OdpowiedzUsuń