Polecam z CENEO

Spaghetti alla carbonara

Moja przygoda z carbonarą zaczęła się jakiś czas temu. Tylko wtedy popełniłam podstawowy błąd... kupiłam sos z torebki - chyba nie muszę mówić, że takie danie mnie kompletnie nie przekonało, było po prostu obrzydliwe :( ale na szczęście zdecydowałam się zrobić sosik od początku do końca samodzielnie i co?? i nie dość, że było banalne w wykonaniu to jeszcze przepyszne :D

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 żółtka
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu (użyłam żółtego sera)
  • 250 g spaghetti
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Boczek pokroić w paski, podsmażyć na dużej patelni. Żółtka rozkłócić ze śmietanką, dodać ser. Makaron ugotować al dente, odcedzić i włożyć na patelnię z boczkiem. Szybko wymieszać na niewielkim ogniu, tak aby makaron nie stracił temperatury. Patelnię zestawić, do makaronu dodać śmietankę z żółtkami i serem. Doprawić, wymieszać. Posypać posiekaną natką. SMACZNEGO !!!

Komentarze

  1. Zawsze jadłem tradycyjne spaghetti , ale od dzisiaj pokochałem to rozwiązanie:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF