Polecam z CENEO

Pizza ze szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym

Szczerze mówiąc byłam troszkę sceptyczna co do tej pizzy, ale na szczęście moje obawy były całkowicie niesłuszne :) pizza wyszła przepyszna, a zniknęła z talerza dosłownie w mgnieniu oka :D



Składniki:

Ciasto (na ok. 2 pizze):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • zioła prowansalskie
Dodatki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 - 300 g świeżego szpinaku (najlepiej rozdrobnionego)
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • sos pomidorowy
  • czosnek w proszku
  • 200 g żółtego sera
  • 30 g sera pleśniowego blue
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką mąki i szczyptą soli i cukru - odstawić, żeby podrosło. Wlać w mąkę, dodać oliwę i wyrabiać (ok. 10 minut)(można do cista dodać ziół prowansalskich, by był bardziej aromatyczne). Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść i wyłożyć na blachę. Brzegi wyłożyć żółtym serem i zawinąć je do środka. Odstawić, aby odpoczęło.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Kolejno dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok. minuty. Wrzucić szpinak i wszystko razem podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kurczaka doprawić, podsmażyć i pokroić w kostkę.

Na ciasto wylać sos pomidorowy, posypać czosnkiem w proszku. Następnie wyłożyć trochę żółtego sera i pokrojony w kostkę ser pleśniowy, szpinak, kurczaka i posypać resztkami żółtego sera.

Piec ok. 20 minut w temp. 200*C.

A że to była eksperymentalna pizza, to drugą zrobiłam z papryczką, chilli i kurczakiem, również z serowymi brzegami :D
Print Friendly and PDF