Polecam z CENEO

Panna cotta z musem truskawkowym

Cóż Wam mogę powiedzieć... za dużo chyba nie trzeba mówić, ten widok mówi sam za siebie :) przeprosty i przepyszny deser, który prezentuje się bardzo wytwornie :D delikatna słodycz śmietanki przełamana przez kwaśne truskawki i gorzką czekoladę, jak dla mnie idealne wręcz połączenie



Składniki:

  • 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 330 ml mleka
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego / laska wanilii / ekstrakt waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny

- truskawki
- gorzka czekolada

Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Do garnka wlać śmietankę, mleko, cukier i cukier wanilinowy (lub wanilię bądź jej ekstrakt). Zagotować, ale nie dopuścić do wykipienia (wyciągnąć laskę wanilii). Do gorącej śmietany dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie ostały grudki żelatyny (nie gotować). Masę przelać do foremek i włożyć do lodówki na noc.

Aby ułatwić sobie wyjęcie deseru z foremki, trzeba włożyć naczynie przez kilka sekund w gorącej wodzie, przyłożyć talerzyk i obrócić.

Za pomocą blendera zmiksować truskawki na puszysty mus (nie polecam słodzić truskawek, ponieważ ich kwaskowy smak świetnie przełamie słodycz panna cotty). Powstałym sosem polać deser i podawać od razu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, z pergaminu lub papieru do pieczenia uformować rękaw, do którego przełożymy czekoladę i wyciśniemy z niego estetyczne wzorki. Tylko niestety musimy potem troszkę poczekać zanim czekolada nam stwardnieje :)
Print Friendly and PDF